Kalp yetmezliği

Kalp yetmezliği

Service Details

Kalp yetmezliği nedir?
Kalbin temel görevleri vücudun tümüne yetecek miktarda kan ve oksijeni dokulara ulaştırmak ve metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünleri de vücuttan uzaklaştırmaktır. 
Kalp yetmezliği kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Kalp yetmezliği genel anlamda çeşitli nedenlere bağlı olarak kalp kasının yetersiz kalması bağlı olarak vücuda yeterli düzeyde kanın pompalayamaması durumudur. Dolayısıyla, kalp bu durumu aşabilmek için büyümeye ve genişlemeye başlayabilir. Bu duruma kalp büyümesi de denmektedir. Netice olarak, kalbin çalışmasındaki yetersizlikten dolayı doku ve organlarda hasarlar oluşabilir ve zamanında tedavi başlanmadığı takdirde yaşamı tehdit edecek boyutta sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliğinin birçok nedeni vardır. En sık nedeni kalp krizi sonucu  kalp kasının zarar görmesi, koroner arter hastalığı, uzun süren hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları, kalp kapak hastalıkları, kalp kası iltihabı (miyokardit) ve doğumsal kalp kası hastalıkları gibi sebepler de kalp yetmezliğine neden olabilirler. Ayrıca kalp yetmezliği akut ve kronik,  sağ ve sol, yüksek debili ve düşük debili, sistolik ve diyastolik olarak dört şekilde sınıflandırılır. 

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimi meydana gelir. En yaygın görülen belirtiler:
•    Nefes darlığı,
•    Çabuk yorulma,
•    Bacaklarda şişme (ödem),
•    Karında şişlik,
•    Hızlı kilo alma,
•    Öksürük,
•    İştahsızlık,
•    Çarpıntı, 
•    Boyundaki kan damarlarının belirginleşmesi,
•    Geceleri sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. 
Genel olarak, kalp yetmezliği belirtileri, hastalığın şiddeti arttıkça artar. Bir hastada bu belirtilerden biri ya da bir kaçı bir arada bulunabilir. 
Kalp Yetmezliği Tanısı Nasıl Konulur?
Yukarıda bahsedilen semptomlar ile doktora başvuran hastalarda tıbbi öykü öncelikle dikkatli bir şekilde alınmalı ve detaylı fiziksel muayene yapıldıktan sonra kalp fonksiyonlarının araştırılmasına yönelik olarak tanı için birtakım tanı testlerine başvurulur. Kalp yetmezliği tanısı kesin olarak ekokardiyografi (kalp ultrasonu) ile konur.

Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp yetmezliği tanısı konan hastalarda tedavinin amacı öncelikli olarak mevcut durumun düzeltilmesi, hastalık evresindeki ilerleyişinin önlenmesi, altta yatan hastalığın tedavisi ve hastalarda günlük yaşamı olumsuz etkileyen faktörlerin azaltılmasını kapsar. Kalp yetmezliği tedavisinde hastalığın seyri ve evreleri her hasta için farklı olduğundan dolayı tedavi bireysel olarak yapılmalıdır. Hastanın yaşı ve genel durumu başta olmak üzere eşlik eden veya altta yatan hastalıkların niteliği, kalp yetmezliğindeki tedavinin nasıl yapılacağını belirler. Genel olarak, kalp yetmezliği ömür boyu tedavi gerektiren bir kronik rahatsızlıktır. Zamanında ve uygun tedavi edilmediğinde ani ölümlere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Tedavinin asıl amacı hastaneye yatışlarının azaltılması, yaşam süresinin uzatılması ve ani ölüm riskinin azaltılmasını içerir. Kalp yetmezliği tedavisi; sağlıklı yaşam tarzına değişikliklerini, çeşitli ilaç tedavilerini, özellikli tıbbi destek cihazların (kalp pilleri vb.) uygulanmasını ve ileri cerrahi yöntemleri  (kalp nakli dâhil vb.) kapsar.
Yaşam tarzı değişlikleri diğer hastalıklarda olduğu gibi kalp yetmezliği tedavisinde de çok önemlidir. İlk olarak tuzsuz diyete geçilmeli, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması, düzenli egzersiz ya da yürüyüşlerin yapılması önerilir. İkinci olarak, verilen ilaç tedavisinin düzenli bir şekilde devam edilmesidir. Bu aşamaların herhangi bir noktasında aksaklık olursa tedavide başarıya ulaşmak söz konusu olmaz.
İlaç tedavisinde genellikle birden fazla ilaç birlikte kullanılır. Anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, anjiotensin reseptör blokerleri (ARB), beta blokerler ve digoxin gibi ilaçlar kalp kasının güçlenmesini ve kanın vücuda daha iyi pompalanmasını sağlarlar ve idrar sökücüler olarak kullanılan ilaçlar da vücutta birikmiş olan ödemi böbrekler yolu ile atarak ödemin azalmasına ve nefes darlığının düzelmesine yardımcı olurlar. 
Tüm bu ilaç tedavilerinin dışında hastaya kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü ilaçlarda ek olarak verilebilir. Bazen hastaların düzenli ve çoklu ilaç kullanmasına rağmen kalp yetmezliği bulguları kötüleşebilir ve bu durumda da hastanın damar yoluyla yoğun ilaç tedavisi ve sürekli oksijen desteği alması için hastaneye yatırılması gerekebilir.
Kalp yetmezliğinde ilaç tedavisinin yanı sıra kullanılan bir diğer tedavi seçeneği implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler (ICD) ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT) veya çift odacıklı kalp pili gibi tıbbi destek cihazlarıdır. Bu cihazlar kalbin kasılma gücünü bir miktar arttırabilmek için sağ ve sol karıncık içine yerleştirilen kablolar ile kalp odacıklarının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, koroner bypass ameliyatı, kalp kapakçığı değişimi ve onarımına ilişkin operasyonlar, ventriküle yardımcı edici cihazlar ((VADs gibi kalp pompası) ve kalp nakli, kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan cerrahi tedavi yöntemleridir. 
 

Hizmetler

Klinik kardiyoloji

Klinik kardiyoloji

...

Akut koroner sendrom

 Akut koroner sendrom

...

Miyokard infarktüsü (kalp krizi)

Miyokard infarktüsü (kalp krizi)

...